Zelerový majonézový šalát, vyprážaná ryba vo vínovom cestíčku SCD
Stredne náročný
Na zelerový majonézový šalát potrebujeme:
2 buľvy zeleru /min.1500g/
700 ml zaváraná mrkva s hráškom
1 jablko
3 vajcia uvarené na tvrdo
6 -8 ks kvasenej uhorky
soľ, ml.čierne korenie
domáca majonéza z 2 žĺtkov
200 ml kešu /mandľovej smotany/
Postup:
Buľvy zeleru uvaríme do mäkka /60 min./ a necháme vychladnúť. Olúpeme, nakrájame na malé kocky a vložíme do väčšej misy. Uhorky, uvarené vajcia a jablko
nastrúhame na hrubom strúhadle. Mrkvu s hráškom scedíme. Všetko vložíme ku nakrájanému zeleru, osolíme, okoreníme. Zalejeme majonézou a kešu /mandľovou smotanou/. Dôkladne premiešame a necháme odležať v chladničke.
Vyprážaná ryba vo vínovom cestíčku z banánovej múky:
800g filetovanej tresky
4 vajcia
150ml suchého bieleho vína
150g banánovej múky
1/2 ČL soli
korenie na ryby /čisté/,soľ
olej na vyprážanie
Postup:
Filety ryby umyjeme, osušíme, jemne osolíme a posypeme korením na ryby. Vajcia vyšľaháme, pridáme víno, soľ a banánovú múku. Vymiešame hladké cestíčko,
necháme 10 min.odstáť. Rybu obalíme v cestíčku a na rozpálenej panvici s olejom vyprážame z obidvoch strán do zlatova. Vypražené ryby uložíme na papierové obrúsky, aby vsiakli prebytočný tuk. Na tanieri pokvapkáme citrónovou šťavou.