Sviatočná SCD makovo-krémová torta
náročný
SCD makovo-krémová torta
Potrebujeme:
Cesto:
potrebujeme 2 korpusy upečené vo forme s priemerom 23 cm. (Ak máte iba jednu formu na korpus, pečte z polovičnej dávky na 2x.)
8 vajec
200 g mletého maku
100 g roztopeného masla
140 g medu
100 g jogurtu scd
1 ČL sódy bicarb.
Krém:
150 g arašídového masla
400 ml kokosovej smotany (1 veľká konzerva vychladená v chladničke 48 hod.)
130 g medu
20 g práškovej želatíny (250 ml vody na napučanie želatíny)
domáci džem (ľubovoľný, bez pridaného cukru)
Postup:
Vajcia oddelíme, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame s medom, jogurtom a roztopeným maslom. Zľahka vmiešame mak, sneh z bielkov a sódu bicarbónu.
Cesto rozdelíme do 2 vymastených foriem s priemerom 23 cm a pečieme 25 min pri 175 st. Po upečení necháme vychladnúť, vyklopíme a každý korpus rozrežeme na 2 časti.
Medzitým si pripravíme krém – Napučanú želatínu podľa návodu nahrejeme a rozpustíme. Pridáme arašídové maslo, med a pomaly vmiešame kokosovú smotanu, ktorú sme predtým vyšľahali ako šľahačku.
Krém necháme chvíľu postáť, aby sa nerozlieval. Spodný korpus natrieme džemom, opatrne navrstvíme krém, preložíme korpusom, natrieme džemom a krémom, dáme ďalší korpus, opäť natrieme džemom a krémom a priložíme vrchný korpus, ktorý natrieme iba zbytkom krému a ozdobíme ovocím. Necháme stuhnúť, až potom krájame.