Boršč z kvasenej kapusty SCD
Stredne náročný
Pre viac osôb potrebujeme:
1000g mäsa /morčacie stehno horné/
1 menšia bravčová kosť
2 PL masti /oleja/
100g cibule
4 str. cesnaku
400g cvikly /môže byť uvarená/
100g mrkvy
100g zeleru
100g petržlenu
100g tekvice
400g paradajky v konzerve /krájané/
700g kvasenej kapusty
2000ml vody
soľ, 1ČL drvenej rasce, 2 ČL mletej červenej papriky, 1 ČL kurkumy, 1 ČLml.čier. korenia, 3 -4ks bobkový list, 6 guličiek nového korenia, nasekaný čerstvý kôpor /mrazený/.
Postup:
Na masti /oleji/ orestujeme nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak. Pridáme zeleninu nakrájanú na menšie kocky /mrkvu, petržlen. zeler, tekvicu, cviklu. Pridáme koreniny, osolíme. Opekáme,kým zelenina pustí chuť./5 min./ Vložíme umyté mäso nakrájané na malé kocky. Dusíme a miešame, kým mäso pustí vlastnú šťavu./10 min./ Pridáme nakrájané paradajky, podlejeme vodou a varíme asi 40 min. Potom vložíme kyslú kapustu a povaríme 30 min. Kapusta nesmie byť rozvarená. Odstavíme, dochutíme sekaným kôprom. Na tanieri dozdobíme jogurtom SCD.