Vegetariánsky hrachový prívarok, zelerové hranolky
Pre 4-6 osôb potrebujeme:
500 g sušeného lúpaného hrachu /namočiť min.na 12 hod./
100 g cibule
3 str. cesnaku
3 PL oleja
voda na zaliatie hrachu
soľ, 1 ČL drvenej saturejky, 1 ČL drvenej rasce, 1 ČL majoránky, 1/2 ČL kurkumy, 1/2 ČL ml.biele korenie, 5 guličiek nového korenia, 3 ks bobkový list
Postup:
Namočený hrach dôkladne prepláchneme a scedíme. Nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak orestujeme na oleji vo väčšom hrnci. Pridáme soľ, ostatné koreniny
a krátko opečieme, aby koreniny pustili vôňu. Podlejeme trochou vody a vsypeme scedený hrach. Hrach zalejeme vodou 1 cm nad povrchom hrachu. Privedieme do varu
a varíme 45 min./hrach musí byť rozvarený./ Odstavíme, necháme jemne vychladnúť, vyberieme bobk.list a nové korenie. Rozmixujeme na hladkú kašu. Podávame so zelerovými hranolkami a volským okom, prípadne grilovaným syrom.